Gradski menadžer sa rukovodstvom preduzeća „DEP-OT“ o proširenju kapaciteta deponije u Ramićima

29 Juna, 2023

preuzeto sa www.banjaluka.rs.ba

Gradski menadžer Bojan Kresojević zajedno sa rukovodstvom preduzeća „Dep-ot“ obišao je regionalnu deponiju u Ramićima i tom prilikom su razgovarali o trajnom rješavanju i proširenju kapaciteta deponije.

-Razlog svih napora koje smo uložili u posljednjih devet mjeseci jeste da zadržimo najviše standarde u odlaganju otpada kako za Banju Luku, tako i za ostale lokalne zajednice jer smatramo da je to, prije svega, uslov za mještane Ramića, ali i svih drugih naselja gdje nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog narušavanja životne sredine – kazao je gradski menadžer.

Grad Banja Luka je u saradnji sa preduzećem „Dep-ot“, kako je kazao pripremio sporazum koji podrazumijeva da nova sanitarna kaseta, koja će biti izgrađena – dijeli sudbinu svih do sada izgrađenih objekata na deponiji.

Podsjetio je da Skupština Grada izuzela od tadašnjeg preduzeća „Čistoća“, prije privatizacije – ovo zemljište i dodijelila „Depotu“ na upravljanje i izgradnju kasete.

-Od tada, evo 20 godina datiraju problemi i nepravnim radnjama zemljište je upisano u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove na „Čistoću“. Pravnici iz Gradske uprave i „Depota“ su to detaljno analizirali, ali sud ima svoju nadležnost i vjerujemo da će nakon mnogih žalbi Vrhovni sud ipak presuditi da je to vlasništvo „Depota“ jer jedino tako može da bude. Istina je da Grad Banja Luka 2002. godine, kada je to zemljište izuzeto, nije platio „Čistoći“ i o tome se može diskutovati, ali da je ovo vlasništvo „Čistoće“ to ne može nikako biti – pojasnio je on.

Međutim, kako ističe to su radnje koje se odvijaju pred sudom.

-Ono što smo mi došli danas jeste da pogledamo koliki su kapaciteti, saglasni smo da do kraja godine možemo da izdržimo i mi ćemo zauzeti čvrst stav prema „Čistoći“ i da oni moraju prihvatiti sporazum, koji je razuman jer u suprotnom to će podrazumijevati direktnu opstrukciju grada. U prethodnim danima kada je dolazilo do blokade odlaganja otpada mi kao Grad smo zauzeli stav da to nije prihvatljivo i da ni na koji način ne smije doći do ucjene građana Banje Luke niti ometanja funskcionisanja komunalnih usluga. U tome smo uspjeli i dobili smo razumijevanje svih strana i očekujem da ćemo u narednom periodu dobiti razumijevanje „Čistoće“ po pitanju sporazuma – naveo je gradski menadžer.

Direktor preduzeća „Dep-ot“, Željko Savić kazao je da je gradski menadžer došao na njihov zahtjev.

-Tražimo rješenje za sanitranu kasetu. To je ozbiljno pitanje i drago mi je što će se Gradska uprava založiti za rješenje tog problema. Predložili smo potpisivanje sporazuma kako bismo mi mogli da idemo u javnu nabavku i izgradnju sanitarne kasete. Kapacitet deponije je do Nove godine. Vrijeme je na izmaku s obzirom na to da su procedure javne nabavke duge. Nadam se da će „Čistoća“ razumjeti ovo pitanje i potpisati taj sporazum, koji ni na koji način ne bi uticao na sudsku presudu u budućnosti – zaključio je Savić.

KONTAKTIRAJTE NASdepot@teol.net

RADNO VRIJEME
pon - pet 7:30 - 15:30
UPRAVA
Bulevar Živojina Mišića 17,
78000 Banja Luka
Republika Srpska, BiH
DEPONIJA U RAMIĆIMA
Ramići b.b. 78000 Banja Luka,
Republika Srpska, BiH
UPRAVA
Tel: +387 51 258 320
Fax: +387 51 258 321
DEPONIJA U RAMIĆIMA
Tel: +387 51 394 220
Fax: +387 51 394 221
EMAIL
depot@teol.net

Copyright © dep-ot.com 2024